sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Mainiot sämpylät



Leivoin näitä sämpylöitä viime viikolla välipalalle lapsille. Voi miten hyviä niistä tulikaan! Vaivaton resepti, jolla saa pehmeitä ja rapeakuorisia sämpylöitä. Sämpylöiden muotoilu on myös helppoa, sillä ne vain leikataan taikinatangosta palasiksi ja sitten paistumaan. Reseptin löysin Soppa365 -sivustolta. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty pelkkiä vehnäjauhoja, mutta minä sovelsin ohjetta ja korvasin osan jauhoista speltti-, ruis- ja hiivaleipäjauhoilla. Lisäsin myös lorauksen oliiviöljyä taikinaan vaivauksen loppuvaiheessa, jotta taikina irtosi helpommin kulhosta. Käytin alkuperäistä reseptiä matalampaa paistolämpötilaa kiertoilmauunissa. Sämpylät ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen, mutta olivat vielä yhtä hyviä seuraavanakin päivänä lämmitettynä. Tällä ohjeella valmistuu noin 20 kappaletta sämpylöitä.

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12,5 dl vehnäjauhoja (osan jauhoista voi korvata esim. speltti- tai ruisjauhoilla)
loraus oliiviöljyä

Mittaa vesi ja maito kulhoon. Murenna joukkoon hiiva, sekä lisää suola ja hunaja. Sekoita jauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää vaivauksen loppuvaiheessa loraus oliiviöljyä, niin taikina irtoaa helpommin kulhosta. Ripottele taikinan päälle muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Laita taikina kohoamaan peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Ripottele vehnäjauhoja pöydälle ja kumoa kohonnut taikina niiden päälle. Älä vaivaa enää taikinaa. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa tangosta esimerkiksi veitsellä palasia. Nostele palaset pellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa noin 20 minuuttia. Anna valmiiden sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuori pysyy rapeana. Tarjoa voin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti