tiistai 10. helmikuuta 2015

Pataleipä



Pataleipä on helppo vaivaamatta valmistuva leipä rapealla kuorella. Reseptejä pataleivän valmistukseen löytyy netistä paljon. Täältä löytyy esimerkiksi yksi. Leivän voi tehdä kokonaan vehnäjauhoista tai käyttää mieleisiään jauhoja. Kannellisen padan asemasta käytin kannellista teräskattilaa, jossa leipä onnistui myös hyvin. Enemmän makua leipään voisi saada lisäämällä taikinaan esimerkiksi siemeniä, oliiveja tai aurinkokuivattua tomaattia.

7 dl jauhoja (3 dl hiivaleipä-, 2 dl graham ja 2 dl spelttijauhoja)
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää joukkon lämmin vesi. Sekoita taikinaa sen verran, että ainekset sekoittuvat, mutta älä vaivaa. Jätä taikina kohoamaan kelmun alle huoneenlämpöön 12-24 tunniksi.

Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen ja laita tyhjä pata kansineen kylmään uuniin. Kumoa sillä aikaa taikina pöydälle ja muotoile kevyesti leiväksi. Anna kohota vielä liinan alla 30 minuuttia. Ota kuuma pata uunista ja laita taikina pataan ja pata uuniin. Paista 30 minuuttia kansi päällä, jonka jälkeen ota kansi padasta pois ja paista vielä 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti