keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Frozenkakku kinuski-vadelmatäytteellä


Tyttö toivoi synttäreilleen teemaksi Frozenia, joten kakun tein myös teeman mukaisesti. Kakku on kuorrutettu sveitsiläisellä marengilla, jonka mustikka värjää juuri sopivan siniseksi ilman elintarvikevärejä. Sveitsiläinen marenki valmistetaan kuumassa vesihauteessa vatkaamalla. Täytteenä on kinuskikastikkeella maustettu kermavaahto ja vadelmia. Sveitsiläiseen marenkiin ja kakun koristeluun poimin idean täältä.

Kuuden munan kakkupohja:
6 munaa
2dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
1,5dl perunajauhoa
1,5dl vehnäjauhoja

Kinuskikastike:
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria

Täyte:
kinuskikastiketta
3 liivatelehteä
4 dl kermaa
2 rkl vettä
250 g suomalaisia (pakaste)vadelmia

Kostutus:
2-3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Sveitsiläinen marenki:
4 valkuaista
2,5 dl sokeria
1/8 tl suolaa
1-2 tl soseutettua mustikkaa

Koristeluun:
pensasmustikoita
marenkeja
sokerimassakukkia

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon. Laita irtopohjavuoan (26 cm) pohjalle leivinpaperi ja vuoraa myös sivut leivinpaperilla, jolloin kakku irtoaa helposti. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia uunista riippuen.

Valmista kinuskikastike jo edellisenä päivänä. Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kuohukerma. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Pienennä lämpötilaa ja keitä kinuskia miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin. Seuraavana päivänä vatkaa jääkaappikylmä kinuski vaahdoksi.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaahdotettu kinuskikastike. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Liota pehmenneet liivatelehdet kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada seos kinuskikermavaahdon joukkoon samalla sekoittaen.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku irtopohjavuokaan, niin saat kakusta tasaisen. Laita ensimmäinen kakkupohjan osa irtopohjavuoan pohjalle ja kostuta se vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä puolet kinuskikermavaahdosta kostutetun pohjan päälle. Pistele/Upota puolet vadelmista kinuskikermavaahtoon. Laita toinen pohjalevy ensimmäisen täytekerroksen päälle, kostuta ja täytä kinuskikermavaahdolla ja vadelmilla samalla tavalla kuin edellinen. Laita vielä päällimmäinen pohjalevy viimeisenä ja kostuta se. Laita kakku maustumaan yön yli jääkaappiin.

Valmista sveitsiläinen marenki. Erota keltuaiset valkuaisista ja laita valkuaiset teräskulhoon. Lisää joukkoon sokeri ja suola. Laita kulho vesihauteen päälle, esimerkiksi kattilan päälle, jossa on pohjalla vettä. Vesi ei saa koskettaa astiaa, jossa valkuaiset ovat. Veden alkaessa kiehua pienennä lämpöä. Aloita seoksen vatkaaminen. Vatkaa valkuaisia noin 10 minuutin ajan, kunnes vaahto on kiiltävää ja tanakkaa. Nosta tämän jälkeen kulho kylmään vesihauteeseen ja lisää joukkoon soseutettu mustikka. Jatka vatkaamista kunnes marenki on sinisen väristä. Kuorruta kakku valmiilla marengilla.

Ylijääneestä marenkimassasta voi pursottaa uunissa paistettavia marenkeja. Paista pursotettuja marenkeja 100 asteisessa uunissa noin tunti. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua pensasmustikoilla, paistetuilla marengeilla ja sokerimassakukilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti