torstai 1. toukokuuta 2014

Munkit ja vadelmasima




















Meillä herkuteltiin vappuna munkeilla ja simalla. Siman valmistin tällä kertaa sitruunan sijaan vadelmasta. Vadelmasima oli piristävää vaihtelua ja kaunista väriltään. Perinteinen sima on kuitenkin omaan makuuni ylitse muiden. Munkkien ohjetta muokkasin jättämällä kananmunan pois, kuten pullataikinoissa yleensäkin teen. Mielestäni niistä tulee näin pehmeämpiä. Munkkien ohje on Kinuskissalta ja siman ohje Dansukkerilta.

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
7,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Paistamiseen
900 ml rypsiöljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma ja suola maidon joukkoon. Lisää jauhot pienissä osissa kädellä tai puulastalla sekoittaen. Sulata voi ja lisää se loppuvaiheessa jauhojen kanssa taikinan joukkoon. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina kohoamaan noin 45 minuutin ajaksi lämpimään paikkaan liinan alle.

Muotoile  taikina tangoksi ja jaa se 18 osaan. Pyörittele palaset pulliksi. Tee pullan keskelle sormella reikä ja venytä suureksi. Kohota valmiita munkkeja noin 30 minuuttia. Paista munkit 180 asteisessa öljyssä molemmin puolin. Öljyn riittävää kuumuutta voi testata pienellä taikinapalasella. Öljy on riittävän kuumaa, kun taikinapala jää heti paistumaan öljyn pinnalle eikä painu kattilan pohjaan. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla tai haarukalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräiset öljyt imeytyvät pois. Sokeroi munkit kuumina paperipussissa ravistelemalla tai lautasella sokerissa pyörittelemällä.

Vadelmasima

400 g vadelmia
500 g taloussokeria
4 l vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita
sokeria

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää jäiset vadelmat ja sokeri kiehuvaan veteen. Kiehauta hetki ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä yön yli. Siivilöi ja pullota sima. Laita jokaiseen pulloon pari rusinaa ja teelusikallinen sokeria. Laita sima jääkaappiin. Sima on valmista muutaman päivän kuluttua rusinoiden noustua pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti